Kuyu Şehir

 

Atilla’nın

 Atını

Çalan

Çocuk

             İvan Replia



                    Kuyu Şehir

            İnsanın içine düştüğü çaresizliği ile mücadelesini, çevresiyle iletişimini, enfes benzetmeler ile anlatan, hemen başlayıp bitirecek kadar kısa, hayal ile gerçek arasında geçen, evlerimiz den çıkamadığımız bu günlerde okunacak bir kitap.  İspanyol yazar İvan Replia'nın "Atilla'nın Atını Çalan Çocuk" romanı bu hafta sonu okuduğum kitaplardan biriydi. 

            Romanda, isimlerini bilemediğimiz  “Büyük” ve “Küçük” iki kardeşin içinden çıkamadıkları bir kuyuya düşmesiyle başlıyor hikâye. İçinde bir insanın hayatını idame ettirecek hiçbir şeyin olmadığı, derin bir kuyu ve bu kuyudan kurtulma mücadelesine şahitlik ediyor okuyucu.

            “Düşünde, kuyu şehir kadar büyüktür” Büyük ve Küçük kardeş için. Onlar için “Gün, rutin korku ve ümit dalgası içinde geçer”

            İnsanoğlunun çaresizlik karşısında vermiş olduğu mücadeleyi, destansı bir dille anlatıyor yazar bize. Görüyoruz ki insanoğlu istemese de her ortama uyum sağlıyor.  İnsanoğlu, açlık, susuzluk ve barınma gibi ihtiyaçlarına, zamanın ve ortamın imkanlarına uygun olarak çareler bulabiliyor.  Suyun yolunu bulduğu gibi..

            Roman da Büyük ve Küçük çocuk, içinde bulundukları çaresizlik gerçeğinden kurtulmanın yolunu hayal dünyasına açılan kapının anahtarında buldular. Gerçeklerini unutup, açtılar hayal dünyalarının kapılarını sonuna kadar. Kuyuda, çamur ve killi su içerek, solucan, böcek ve kurtçuklar yiyerek yaşarken, daha önce yaşadıkları dünyaya adım atma mücadelesini, hiçbir zaman bırakmadılar.

            Salgın günlerin de, insanın öfkesini, nefretini, sevinçlerini bir psikolog uzmanlığıyla anlatan, küçük ama harika bir kitap olan “Atilla’nın Atını Çalan Çocuk” romanı okumak için güzel bir seçenek olabilir.   

            Dergâh Yayınları tarafından ilk baskısı Ekim 2020 yılında yapılan kitap sarih ve anlaşılır bir çeviriyle karşımıza çıkıyor.

            İyi Okumalar……

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Huzurun Adresi/ Hacı Şeyh Camisi

Vicdan Neye Lazım

Öykü, Yitik Küpeler