Huzurun Adresi/ Hacı Şeyh Camisi

 




Hacı Şeyh Cami


            Altın çamura düşse de kirletilse de altındır, değerinden bir şey kaybetmez. Bugün size altın gibi değerli ama değeri pek bilinmeyen bir yerden bahsedeceğim. 

    Telaşla öğle namazı vakti menzile erişmek için yola çıkıyoruz. Hafif virajları olan Rize – İspir yolunda ilerliyoruz. 1886 yılında tekke ve camii olarak yapılmış, Rize İkizdere Güneyce beldesinde bulunan “Hacı Şeyh Cami” nden bahsedeceğim. Cami İstanbul Kütüphane Müdürü Hacı Şeyh Osman Niyazi Efendi tarafından yaptırılmıştır.  Cami iki katlı olarak birinci katı kesme taştan, üst katı ise ahşaptan yapılmıştır. Kare planlı olan cami, alaturka kiremitli çatıya sahiptir. 



    Tarihi camiye toplu taşıma ile Güneyce dolmuşları ile gidilebilirken, özel araçla da gidilebilir. Ben özel aracımla gidiyorum. Rize-İspir karayolunda tünelleri geçtikten sonra, Güneyce tabelasıyla eski Rize-ispir yoluna dönüp dere kenarında yola devam ediyoruz. Güneyce’ye geldiğimizde bizi solda eski cami ve eski bir taş köprü karşılıyor



    Sadece yaya geçişleri için kullanılan taş köprünün yakın zamanda tamir edildiği biraz dikkatlice bakıldığında hemen kendini ele veriyor. Araç geçişleri kullanılan köprüden geçip yolumuza devam ediyoruz. Araç geçişleri için kullanılan köprüden geçip, sadece bir aracın geçebileceği yola giriyoruz. Hemen sağa dönüp tepenin eteklerine doğru yola devam ediyoruz. Cami tepenin yamaçlarına inşa edilmiş, avlusu mezarlık olarak kullanılıyor. Bu Karadeniz’e özgü bir durum.



Tekke olarak kullanılan taş kısmı görevlinin çok erken ayrılmasından gezemedik. Camiye adım attığında küçücük avlu, avlunun bir kenarında türbe hemen dikkatimizi cezbediyor.



Avludan camiye girince bölgeye özgü, ahşap oyma kapı karşılıyor. Ahşabın bolluğundan mı ustaların çokluğundan mı caminin ahşap dokusu çok güzel ve mistik bir hava veriyor. İçeriye girdiğinizde vücudun bütün noktalarına kadar yayılan huzur iklimi ile karşılaşıyorsunuz.



 Hani insanın görünce mutlu olduğu yerler vardır ya burası da benim için öyle bir yer oldu. Namaz bitimi bir köşeye oturup herhangi bir ayrıntıyı kaçırmamak için dakikalarca izledim. İnsan doğası ile uyumlu ahşap doku harika bir manzara sunuyor ziyaretçilerine……


        Küçücük bir köyde böyle tarihi bir eserin hala ayakta duruyor olması ülkemiz için harikulade bir kazanç olsa gerek. 

Nasıl Gidilir ?

Hususi araçla gidilebilirken Güneyce dolmuşları ile ulaşım sağlanabilir. 

Rize İspir karayolu istikametinden hususi araçlar ile ulaşılabilir. 





              

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vicdan Neye Lazım

Öykü, Yitik Küpeler